Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync
Technologie Článek Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync

Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

19. 7. 2018 14:10

Je to skvělá podívaná, ale cenově poněkud nedostupná.

Reklama

V úterý jsme se byli podívat v Praze na setkání s českou pobočkou Nvidia. Hlavní téma? Monitory a to konkrétně ty nejlepší, což dnes znamená 4K rozlišení doplněné o G-Sync technologii a HDR pro živější barvy.

Prezentace nejdříve připomněla herní notebooky s grafikami Max-Q, díky kterým získáte tenké rozměry a relativně tichý chod, no a v dost případech také právě G-Sync technologii proti trhání obrazu.

Zaujal mě třeba popis toho, jak to v praxi vypadá, když chce nějaký výrobce uvést na trh monitor s G-Sync technologií. Není to vůbec jednoduchý proces. Nejdříve výrobce konzultuje s Nvidií, jaký panel a parametry má v plánu, potom tento panel následně ladí, což si velmi často vezme i několik měsíců. Pouze v případě, že monitor splňuje všechny požadavky, dostane od Nvidia certifikaci pro G-Sync, jinak výrobce musí dále ladit nebo celý proces vzdá. To je mimochodem důvod, proč G-Sync monitorů není tolik a na některé oznámené třeba dlouho čekáme.

Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync

Rovněž bylo v prezentaci připomenuto, že G-Sync vlastně není nějaký speciální čip nebo dodatečná komponenta monitoru. Místo toho se jedná o “tradiční” scaler, což je takový mozek monitoru, který se stará o samotné zobrazování obrazu (zjednodušeně) a právě G-Sync je speciální typ scaleru.

Zjistil jsem, že i takové podsvícení dělá ve výsledné kvalitě obrazu hodně. Jednak silné podsvícení (aktuálně 1000 nits) umí mnohem jasnější barvy, což není takové překvapení a spíše vynikne při porovnání s monitory s nižší hodnotou. Také ale více diod podsvícení znamená, že monitor může rozsvítit pouze část obrazu, což velmi pomáhá temným scénám a černá či obecně noc ve hrách vypadá mnohem lépe.

Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync

Po prezentaci následovalo demo 4K G-Sync s HDR na monitoru ASUS PG27UQ ve hře Final Fantasy XV. Pro porovnání posloužil monitor ASUS PG27AQ, který také nabízí G-Sync a 4K, ovšem bez HDR. Výsledek, když to vidíte vedle sebe, je prostě enormní. HDR nabízí mnohem živější barvy, více detailů a třeba černá je prostě černá. Na obyčejných monitorech my barvy vždy přišly dobré, jakmile ale uvidíte HDR obsah, působí najednou dost vybledle.

Nvidia v Praze ukázala výhody 4K monitoru s HDR a G-Sync

Obraz na takto top monitoru je zkrátka krásný. Je tu ale dost zásadní problém. Nejen, že potřebujete výkonný počítač pro 4K hraní, drahý je samotný monitor. Aktuálně se tento model prodává za asi 65 tisíc korun. Ostatní 27” herní monitory od Asus přitom maximálně překračují hranici 20 tisíc (to je tedy stále hodně, ale také 3x méně).

4K G-Sync s HDR je zkrátka aktuálně pro ty největší nadšence. Pro mě šlo hlavně o ukázku toho, na co se v následujících letech těšit a minimálně HDR pro mě bude při výběru monitoru jasný požadavek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama