PUBG & CS:GO - Skutečně umírají? Známe celková čísla majitelů
Gaming PUBG Článek PUBG & CS:GO - Skutečně umírají? Známe celková čísla majitelů

PUBG & CS:GO - Skutečně umírají? Známe celková čísla majitelů

Jakub Osička

Jakub Osička

8. 7. 2018 13:51

Steam API nezáměrně umožnilo přístup k velmi přesným údajům o hráčích na Steamu.

Reklama

Že se všude od zarputilých odpůrců Playerunknown's Battlegrounds dočítate, že je hra mrtvá? Tak schválně - máme pro vás konkrétní číslo unikátních hráčů, kteří od uvedení PUBG na Steam do 1.6.2018 hru zakoupili a alespoň jednou spustili. A to stejné platí třeba i pro CS:GO.

Mrtvé hry?

Společnost Valve měla ve svém Steam API donedávna zpřístupněné velmi přesné informace o procentuálním získání achievementů jednotlivých her na Steamu. Přestože na běžném webu jsou tato čísla zaokrouhlena, což jejich využití značně omezuje, Steam API zobrazilo procenta na 16 desetinných míst, což Tyler Glaiel dokázal pomocí brute-force metody (a její pozdější úpravy) hledání společných jmenovatelů z řad celých čísel, které vedly k určení přesného počtu hráčů u většiny her, které na Steamu achievementy mají.

Valve svoje API upravilo a nadále tyto údaje neposkytuje v dostatečně precizní podobě, ale výše zmíněnou analýzu máme stále k dispozici. Vyplývají z ní následující čísla unikátních hráčů:

  • Team Frotress 2: 50.191.347 hráčů
  • Counter-Strike: Global Offensive: 46.305.966 hráčů
  • Playerunknown's Battlegrounds: 36.604.134 hráčů

Playerunknown's Battlegrounds

Jistě, mnozí by nyní mohli začít tvrdit, že tato čísla představují celkovou hráčskou bázi, kterou zmíněné hry disponují, ale ne celá část je jich nadále aktivní. To je samozřejmě pravda, nicméně při pohledu na srovnání např. PUBG s TF2 je jasné, že první zmíněný titul dokázal za krátkou dobu od svého uvedení naakumulovat více než 70 % hráčské báze nynější free-to-play hry, která je s námi od roku 2007. Vezmeme-li navíc v potaz fakt, že denní maximum hráčů PUBG hrajících v jeden moment stále osciluje kolem čísla 1.500.000, je jasné, že prvotní hype sice opadl, nicméně základna a její aktivita je stále gigantická.

Counter-Strike: Global Offensive

Případ CS:GO je rovněž specifický. Podle steamcharts.com průměrná čísla aktivních hráčů sice za poslední tři měsíce klesla na úroveň začátku roku 2015, tj. něco málo přes 260.000, nicméně první kvartál roku se v podstatě nelišil od let 2016 nebo konce 2015, kde se počty hráčů pohybovaly kolem 350.000.

TL;DR

Nedá se tedy říct, že by některá z těchto her zásadně trpěla na nedostatek hráčů. Counter-Strike tratí za poslední 3 měsíce, ale stále může jít o krátkodobý výkyv a doposud byly rozdíly od minulých let takřka nezřetelné. U PUBG je sice jasně pozorovatelný propad oproti prvotní hype-sezóně, ale označovat hru s takto gigantickou herní základnou jako mrtvou mi přijde taky trochu mimo mísu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama