GamesCom 2017: Co ukázal PUBG Invitational
Esport PUBG Článek GamesCom 2017: Co ukázal PUBG Invitational

GamesCom 2017: Co ukázal PUBG Invitational

Jakub Osička

Jakub Osička

27. 8. 2017 13:57

O turnaji Playerunknown's Battlegrounds a o ambicích populárního battle-royale pro esport.

Reklama

GamesCom 2017: Co ukázal PUBG Invitational

Je Playerunknown's Battlegrounds vhodné pro e-sport? Má hra potenciál poměřovat schopnosti hráčů, když obrovský vliv na jednotlivé závody o život stojí na náhodě? To jsou otázky, které bohužel zatím stále nebyly zcela zodpovězeny, ale jedno je jisté. I přes technické problémy byl velký turnaj GamesCom Invitational divácky velmi úspěšný. Na GamesComu jsme navštívili v rychlosti i místo dění - uzavřenou arénu, ve které se pozvaní a kvalifikovaní hráči utkali o celkových 350 000 USD.

Winner winner chicken dinner

Turnaj celkově trval čtyři dny. Ve středu proběhla kvalifikace hráčů z komunity, kteří následně doplnili pozvané celebrity v third-person duo zápasech. Po kvalifikaci přišel na scénu solo souboj o prize-pool 46 000 USD.

  • Vítězové jednotlivých zápasů: (1) BreaK (2) EVERMORE (3) YoonRoot
  • Celkové pořadí: (1) EVERMORE (2) BreaK (3) LiquidHayz

Ve čtvrtek přišla řada na dvoučlenné týmy z třetí osoby a další kvalifikaci pro komunitní hráče, tentokrát pro first-person duo. Odpoledne se odehrály third-person duo zápasy s prize-poolem 62 000 USD.

  • Vítězové jednotlivých zápasů: (1) wtcNN + Mithrain (2) Yukiiie + THZ (3) SmaK + Viss
  • Celkové pořadí: (1) Yukiiie + THZ (2) Sweaterr + Borg (3) wtcNN + Mithrain

GamesCom 2017: Co ukázal PUBG Invitational

Pátek přinesl až v odpoledních hodinách duo first person zápasy o 62 000 USD. Obrovská poklona patří Mazarinimu a Spajkkovi, kterým se podařilo po úspěšné kvalifikaci hned první zápas ze tří vyhrát a ukázat tak světu, že i v České republice se PUBG těší obrovské popularitě. Nakonec jim bohužel štěstí už tolik nepřálo, ale i tak se umístili na krásném 4. místě v celkovém pořadí.

  • Vítězové jednotlivých zápasů: (1) Spajkk + Mazarini (2) Chappie + SolidFPS (3) AndyPyro + Forsen
  • Celkové pořadí: (1) SolidFPS + Chappie (2) Avngr + PONYRIDEREn (3) AndyPyro + Forsen

Hlavní finále pak přinesla sobota. Squady pozvaných týmů se utkaly o celkových 180 000 USD. Hlavní vítězství si připsali Luminosity Gaming.

  • Vítězové jednotlivých zápasů: (1) Luminosity Gaming (2) Tier 3 Gaming (3) Noble
  • Celkové pořadí: (1) Luminosity Gaming (2) Tier 3 Gaming (3) Noble

Nebude to jednoduché

Chtěl bych se malinko zamyslet nad původně zmíněnou otázkou. Jak to tedy s PUBG esportem bude? Přestože je vliv náhodných událostí na průběh zápasu značný, pořád si stojím za myšlenkou, že divácky je akce podobného charakteru velmi přitažlivá. Možná ani tolik nejde o rovné podmínky pro všechny. Každý zápas je individuální, dynamický a to je přesně to, co diváky přitahuje. Pokud chcete důkaz, stačí se podívat na následující znázornění divácké aktivity z finále.

Problém spíš spočívá v nalezení cesty ke kvalitní produkci. V PUBG je při velkém množství hráčů na serveru jeden obrovský chaos a operovat správně s ingame kamerou je velmi obtížné. Pro podobné účely je třeba vymyslet kompletně nový systém uspořádání streamů, který bude pro fanoušky komfortní a umožní jim sledovat alespoň na mapě své oblíbence bez omezení.

Doufejme, že se brzy najde vhodná alternativa a sledování zápasů v PUBG bude jen a jen lepší. Pokud se turnaje rozšíří, určitě se budou těšit obrovské popularitě i mimo gigantickou fanouškovskou základnu v Číně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama