Nejočekávanější SATA SSD roku
Partnerský obsah Článek Nejočekávanější SATA SSD roku

Nejočekávanější SATA SSD roku

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

12. 1. 2018 08:15

Značka Crucial si v novém roce pro zákazníky připravila opravdovou lahůdku.

Reklama

SSD Crucial MX500 nestaví na předchůdci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Používá nové 64vrstvé 3D NAND čipy své mateřské společnosti Micron a díky několika technologickým vlastnostem, přináší uživateli to, co v případě dat potřebuje na prvním místě – maximální spolehlivost. To vše výrobce ozdobil agresivní cenou a pětiletou zárukou.

Zatímco předchozí generace byla vybavena blokem kondenzátorů, které se v případě výpadku proudu postaraly o korektní zápis, MX500 disponuje novou vlastností Power Lose Immunity a tuto ochranu má integrovanou rovnou v NAND čipech. Výhoda je jednoznačná, zatímco kondenzátory potřebovaly na zápis milisekundy, tak algoritmus v čipu je ještě několikanásobně rychlejší a dokáže tak ochránit data téměř za každé okolnosti.

Kdo bydlí na sídlišti, ten výpadky proudu dobře zná a i když máte přísun energie stabilní jak izotop flerovium-298 i nešikovným pohybem jde počítač sestřelit. Stačí mít málo místa, přepěťovou ochranu pod stolem a trefit vypínač prsty u nohy. Potom budete funkci ochrany proti výpadku proudu vděční a vaše rozpracovaná práce taky.

Nové čipy nejsou jedinou významnou změnou. Firmware, respektive jeho dodavatel, se také změnil. Místo dříve používaného Marvellu, jede disk na Silicon Motion SM2258. Už na modelu BX300 (ano, to je ten, který zatím vůbec do distribuce nepustili…) si výrobce otestoval, že je to dobrý krok a nasazuje ho i do MX500. Silicon Motion ušel dlouhou cestu vývoje a v kombinaci s 3D NAND přidává bonus v podobě nižších nákladů. Profitovat z toho bude uživatel, který získá vysoký výkon za parádní cenu.

Rychlosti jsou dalším příjemným překvapením. Že se jede na hranici schopností samotné SATA sběrnice asi není třeba zdůrazňovat. Sekvenční čtení a zápis, které využijete při přenosu velkých souborů, se vyšplhaly na 560MB/s a 510MB/s. Hodnoty náhodného 4K čtení a zápisu, které využijete při práci s malými soubory – tedy při běžné práci – přeskočily obě hranici 90 000 IOPS. Díky pokročilým algoritmům si disk navíc udržuje konzistentní rychlosti bez ohledu na typ souborů.

Ačkoliv se jedná o SSD pro spotřebitelský segment, některé enterprise vlastnosti známé i z předchozí řady, zůstaly. Technologie Dynamic Write Acceleration, která data nejprve prožene přes rychlou SLC vyrovnávací paměť a až poté přes 3D NAND a výrazně tak zrychlí chod samotného disku, Adaptive Thermal Protection, která dynamicky upravuje aktivitu disku vzhledem k jeho využití a prodlužuje tak jeho životnost, nebo technologie RAIN, která se stará o paritu dat.

Co málokdo zná, je technologie Active Garbage Collection (AGC), ta je podobná softwarové funkci TRIM, která se stará o „úklid“ a udržuje v kondici datové buňky. Active Garbage Collection však funguje na úrovni řadiče a spouští se až v okamžiku, kdy je disk v nečinnosti. Pokud byste tedy používali disk na nějakém exotičtějším operačním systému bez funkce TRIM nebo by disk začal po čase výkonnostně pokulhávat a systém si s tím neporadil, nechte ho prohnat před AGC.

Stačí odpojit datový kabel a nechat SSD pouze na napájení (tedy nečinný), po chvilce se funkce Active Garbage Collection sama spustí a během několika hodin (6-8) udělá na disku a mezi opotřebovanými buňkami pořádek. V případě notebooku se do nečinného stavu disk dostane tak, že po startu vstoupíte do BIOSu a necháte notebook několik hodin v něm.

Důležitým benefitem je 256bitové AES hardwarové šifrování a podpora TCG Opal 2.0, standardu IEEE-1667 a Microsoft eDrive. Z obyčejného SSD se tak stává SED (Self-Encrypted Disk), který jde poté nasadit i v institucích, které vyžadují vládní standardy ochrany dat. Nezbytnost pro firmy, které soutěží ve veřejných zakázkách pro bankovní, finanční nebo vládní instituce. Tady všude můžete právě se SED diskem Crucial MX500.

V případě 2,5“ formátu jsou k dispozici čtyři kapacity: 250 GB, 500 GB, 1 TB a 2 TB. M.2 formát, který bude k dispozici záhy, bude ve třech kapacitách 250 GB, 500 GB a 1 TB. Do balení výrobce přidává aktivační klíč pro migrační software Acronis True HD a uživatel tak získá možnost velmi snadno a rychle přenést data z původního pomalého disku na nový rychlý.

Zaručena je kompatibilita se softwarem Crucial Storage Executive, který je navržen pro práci se SSD, pohodlnou aktualizaci firmwaru, sledování stavu disku, sanitizaci nebo pro okamžité zdvojnásobení rychlosti SSD pomocí funkce Momentum Cache.

Výrobce nám do nového roku nadělil skutečnou perlu. Agresivní cena, vyšší výkon, nižší energetická náročnost a pětiletá záruka. Disky najdete na CZC.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama