Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Jakub Osička

Jakub Osička

2. 7. 2017 17:32

Povedený model od SteelSeries nabídne skvělé vlastnosti, kterými vyniká ve své cenové kategorii.

Reklama

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Steelseries Apex M500 je jedním z dostupnějších modelů mechanických klávesnic, které tento výrobce ve svém portfoliu nabízí. Na první pohled disponuje nevýrazným obyčejným tvarem i uskupením kláves. Pojďme se podívat pod roušku všednosti na všechno, co tato klávesnice umí.

Provedení

Apex M500 opravdu nabídne velmi tradiční tvar a střídmý design. Ten oživuje jednobarevné modré podsvícení, které můžete používat v různých intenzitách a dodat mu dynamiku jedinou dostupnou animací s efektem dýchání. Na těle Apexu M500 nehledejte žádná speciální tlačítka. Základní multimediální zkratky jsou řešeny přes kombinaci funkčních kláves s tlačítkem s logem SteelSeries. Navíc je tu ještě dioda značící aktivní herní mód (vyřazení klávesy Windows).

Rozměry klávesnice činí 44 x 13,6 x 4 cm a hmotnost přiměřených 1 241 g, na které se samozřejmě jako i u jiných modelů podepsal kovový plát v základně. Hrany jsou zakulacené, na spodní straně najdete šikovně vyvedené tunely na uchycení kabelu tak, aby vycházel uprostřed, vlevo či vpravo dle vaší libosti.

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Spínače

I přes používání vlastního řešení u některých jiných modelů vsadilo v tomto případě SteelSeries na tradiční Cherry MX spínače. Konkrétně se bavíme o lineární Red sérii, která cílí zejména na hráče a oproti dříve testovaným Cooler Master Masterkeys Pro L nebo MSI Gaming GK-701 s univerzálnějšími Cherry MX Brown chce klávesnice nabídnout hlavně rychlost odezvy.

Základní specifikace spínačů jsou klasické jako u jiných druhů Cherry MX. Celkový dohmat činí 4 mm a aktivace probíhá po uražení vzdálenosti 2 mm. Rozdíl oproti Brown (případně jiné) edici spočívá v odporu, kde místo hnědých 55 cN je potřeba pouze 45 cN. Teoreticky tak klávesnice nabídne lepší reakce hlavně ve hrách.

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Psaní

I přes původní obavy kvůli příliš vysoké citlivosti mě spínače překvapily velmi příjemně a musím říct, že mi asi paradoxně vyhovují ještě lépe než dříve testované Cherry MX Brown nebo Trust White. Stisk je rychlý, pohodlný, ale stále ještě dostatečně přesný i pro běžné psaní delších textů. Např. u Apex M800 s vlastním řešením mě dohmat příliš nepřesvědčoval, tady je situace zcela jiná. Nemusíte se bát, že by vám klávesnice "začala psát" jen při spočinutí prstů na klávesách. Myslím, že Cherry dokázalo o svých červených spínačů najít opravdu ideální bod mezi rychlostí a solidní hodnotou odporu.

Hlasitost je průměrná (možná spíše nižší), ale obecně už pociťuji, že zvyk na ni je záležitostí několika málo okamžiků. Navíc stále platí, že hnědé a červené spínače od Cherry jsou daleko tišší než modrá edice. Dnes už snad ani nemá smysl vyjmenovávat doplňkové funkce jako n-key rollover nebo anti-ghosting, které se staly zvlášť u mechanických klávesnic  standardem a nejinak je tomu i v tomto případě.

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Software a přizpůsobení

Skvělé softwarové řešení je doménou SteelSeries

Obrovské plus si tento model zaslouží za výbornou softwarovou podporu. SteelSeries nabízí all-inclusive řešení v podobě kompletního přeprogramování veškerých kláves nejen u svých top modelů, ale i v nižších řadách. A právě to může být hlavním důvodem, proč v této cenové kategorii sáhnout právě po Apex M500.

Klávesnici si přizpůsobíte přímo k obrazu svému a nejste omezeni takřka ničím. Funguje i on-the-fly programování maker byť s tím, že musíte jedné konkrétní klávese přiřadit funkci jejich nahrávání a vše je trošku krkolomné. Jinak je to ale prostě paráda - vše co si můžete přát pro komfortní využití tady je. Chybí jen více možností přizpůsobení podsvícení.

Recenze: SteelSeries Apex M500 - modrá je dobrá

Cena

SteelSeries Apex M500 zakoupíte aktuálně za cenu 3 199 Kč.V této cenové kategorii nabídne opravdu velmi propracované provedení, jednoduchý design a hlavně kompletní přeprogramovatelnost kláves, což je často vynecháváno i u mnohem dražších modelů jiných výrobců. Cena je to adekvátní a vzhledem k výbavě i opravdu výhodná, bereme-li v úvahu, že mechanické klávesnice obecně stále představují znatelnou investici. Tento model mohu s klidným srdcem doporučit.

Souhrn

  • Poměr cena/vybavenost
  • Kompletní přeprogramovatelnost kláves
  • Propracovaný software
  • Cherry MX Red
  • Funkční design
  • Bez RGB spektra podsvícení
  • Složitější on-the-fly řešení maker

 



Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama