Riot představuje změny formátu EU LCS
Esport League of Legends Článek Riot představuje změny formátu EU LCS

Riot představuje změny formátu EU LCS

Nicolas Heller

Nicolas Heller

31. 10. 2017 14:28

Riot představuje plánované změny formátu pro letošní EU LCS

Reklama

Mnohé spekulace a negativní ohlasy se letos objevily ohledně nového formátu EU LCS, který měl rozdělit ligu do několika regionů a navýšit celkový počet týmů na 24. Některé organizace, např. Unicorns of Love nebo H2k vyjádřily veřejně nesouhlas s novým formátem a vedení H2k dokonce zaslalo otevřený dopis Riotu se žádostí o nápravu. Jiné organizace dokonce podaly žádost o přijetí do NA LCS, které počátkem roku 2018 přejde do modelu franšízy. Důvodem byla také špatná ekonomická situace v lize, která se měla dle H2k s novým formátem ještě zhoršit.

Riot se nakonec zřejmě zalekl bouřlivé vlny nespokojenosti a dnes přichází s oficiálním modelem EU LCS pro sezónu 2018. Riot zdůrazňuje pokles ve sledovanosti EU LCS. Důvodem má být BO3 formát, kvůli kterému fanoušci nestíhají sledovat všechny zápasy EU LCS. Liga se začátkem jarního splitu vrátí k BO1 formátu, aby si každý fanoušek mohl najít čas sledovat všechny hrané zápasy. S přechodem na BO1 formát samozřejmě souvisí snížení týdenní dotace zápasů a proto se všechny hry odehrají pouze v pátek a sobotu a to na jednom jediném streamu. Ruší se tedy paralelní vysílání.

Další změnou je sestupování a postupování týmů uprostřed sezóny, tedy mezi jarním a letním splitem z Challanger Series do LCS. To bude od nové sezóny zrušeno, a tak jediná možnost, jak z ligy vypadnout či se do ní kvalifikovat, bude po uběhnutí celé sezóny.

Týmy se po četných stížnostech také dočkají větší finanční podpory přímo od Riotu. Další novinkou, jak zvýšit příjmy týmů, bude bonus za počet diváků sledující stream jejich zápasu. Detaily, jak to celé bude fungovat, Riot zatím připravuje.

To, že Riot ničí jeden zavedený systém za druhým, potvrzuje fakt, že v plánu je také zrušení Challanger series, která údajně nesplňuje cíle, kvůli kterým byla stvořena, tedy hledání nových talentů a rozvoj jejich potenciálu. Nahradit CS by mohly regionální evropské ligy, kde by měly dostat možnost i menší týmy. Dočkáme se tedy české ligy podporované Riotem? Kdo ví...

A evropské vody by se neměly uklidnit ani v sezóně 2019, jelikož i v Evropě přichází v úvahu přechod na podobný systém franšízy jako začne letos fungovat v NA LCS. My můžeme jen doufat, že Riot směřuje svoje ligy správným směrem a ustojí tak konkurenci neustále se rozvíjející esport scény konkurenčních titulů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama