Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý
Technologie Článek Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

Filip Němeček

Filip Němeček

19. 1. 2018 22:09

Takto fajn rok jsme tu neměli pěkně dlouho.

Reklama

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý


Subjektivně v titulku znamená, že jde o subjektivní pohled autora, který může mít k objektivitě hodně daleko. Text tak berte jako zamyšlení a názor než sbírku faktů. Cílem je nabídnout specifický pohled na svět a případně rozpoutat (slušnou) diskuzi.


Hardwarových novinek a produktů celkově se každoročně urodí spousta, většinou jsou ale předvídatelné. To pro spoustu novinek platilo také v 2017, ale stalo se také mnoho dalších událostí, které hardwarový svět dlouho nezažil. Poděkovat můžeme hlavně AMD a Nintendu.

AMD zamíchalo trhem procesorů

Třeba hned z kraje roku uvedlo AMD procesory z nové řady Ryzen. Dostály velkolepým slibům a Intel má konečně konkurenci ve všech cenových hladinách, které běžné hráče zajímají. Dá se samozřejmě diskutovat o tom, kdo má v jakých situacích navrch, pořád je tu ale konkurence, kterou jsme předchozích několik let nezažili. AMD ukázalo, že je schopné konkurovat a hráči si mohou vybírat.

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

18 Intel jader

Také Intel měl zajímavější rok, než jsme zvyklí. Může za to především uvedení procesorů Core-X. Dočkali jsme se nové řady Core i9 a spousty „monster” čipů, které nabízí klidně 18 jader. Jasně, pro většinu hráčů určitě nejsou, alespoň se ale něco dělo.

Opožděná Vega

AMD minulý rok stihlo uvést ještě grafické karty RX Vega, byť celkem se zpožděním. Zase to znamená, že si ve všech „normálních“ cenových hladinách můžete vybrat mezi kartou s logem Nvidia či Radeon. Zelené karty sice mají stále znatelný monopol a spoustu softwarových bonusů, naštěstí ale možnost volby zůstává. Byť to není úplně racionální, tak jsem při posledním nákupu grafiky sáhl právě po modelu od AMD, abych pomohl zmírnit monopol zeleného výrobce.

Velký rok pro Nintendo

Nintendo mělo velký, možná až obří rok. V březnu uvedlo konzoli Switch - druhý pokus s vytvořením hybridu mezi domácí a přenosnou konzolí. Zpočátku to sice vypadalo, že nová konzole proti konkurenci nestačí, ukázala se ovšem síla exkluzivit a konzole se stala nejrychleji prodávanou na území USA. To ještě neznamená, že se prodá stejně kusů jako v případě Wii, vykročeno je ale velmi hezky. Pro mě se jedná o skvělou ukázku, že jde v první řadě o hry místo hrubého výkonu a ke koupi Switch mě donutí vydání Bayonetta 3. Jinde si totiž hru nezahraji. Další důvod je Bayonetta 2, která je zatím dostupná pouze na Wii U a chystá se právě na Switch. Ještě by konzole mohla do té doby zlevnit, cena dražší než PS 4 Pro mě zrovna netěší.

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

Výkonný Xbox, ale bez her

Opačným směrem, než Nintendo, šel Microsoft s nekompromisní konzolí Xbox One X. Výkonem hravě předčila PlayStation 4 Pro a po všech směrech (samozřejmě včetně ceny) se jedná o nejlepší způsob, jak si vychutnat 4K hraní. Jenže Microsoft jaksi zapomněl na hry a novou konzoli uvedl pouze s Forza Motorsport 7. Cena je dobrá, výkon super a Xbox One gamepad považuji za nejlepší, jenže pro mě neexistuje jediná hra, kvůli které si výkonný Xbox One koupit, takže konzole je pro mě absolutně nezajímavá.

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

Kickstarter

O zajímavý hardware se postaral možná i tradičně Kickstarter. Líbil se mi třeba gamepad ALL Controller, který funguje snad s každým zařízením, které vás napadne. Ze všech možností ovládání her je gamepad v průměru nejlepší a mít jeden pro všechny herní potřeby je super nápad. Především si nemusíte zvykat na jiné rozmístění tlačítek.

Kickstarter tradičně nenabídl pouze praktické věci, vtipně zapůsobilo příslušenství HeatBuff, které vám při hraní ohřeje ruce na „perfektní“ teplotu.

Subjektivně: Minulý rok byl z hardwarového pohledu skvělý

Notebooky po dietě

Rok 2017 samozřejmě přinesl hromady myší, klávesnic, notebooků a dalšího herního náčiní. Tím se ale od předchozích nějak neliší a všichni čekáme, že bude hromada novinek. Zmínku si zaslouží tenké herní notebooky využívající technologii Nvidia Max-Q. Notebook může pak v těle tenčím než 2 cm ukrývat GeForce GTX 1080 a to je prostě paráda. Samozřejmě ceny jsou astronomické, ale ty postupně klesnou. Důležitý je pokrok. Z osobních favoritů ještě připomenu Logitech PowerPlay. Nová technologie dokáže nabíjet bezdrátovou myš přes podložku, takže neotravuje kabel a nemusíte řešit baterie. Už se těším, až půjde o standard u dražších myší.

Máme podcast!

Mám radost také z naší práce na hardwarové rubrice. Kuba připravil obří seriál o mechanických klávesnicích, který vysvětluje nejen jak fungují, ale také porovnává několik modelů. Tématu jsme se podrobně věnovali také v podcastu GrunexCast, což je naše další velká novinka z 2017, podcast jsme začali po skončení E3 2017, pravidelně vychází a rozhodně plánujeme pokračovat. Já osobně jsem minulý rok sepsal třeba rádce, jak vybrat herní myš z obecného pohledu, takže i letos a v roce 2019 bude aktuální.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama