[WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017
Esport WoT Článek [WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017

[WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017

Michaela Karpielová

Michaela Karpielová

13. 9. 2017 18:30

Začiatok novej sezóny a ako funguje eSport World of Tanks nájdete v článku.

Reklama

[WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017

 

 

 

Začala sa nová sezóna Wargaming ligy a to Wargaming predĺžená sezóna 2017 s novým formátom 7/70. Nachádza sa v nej 8 najlepších tímov z predošlej sezóny. Sezóna sa skladá z dvoch kôl, z ktorých sa najlepšie tímy stretnú na offline finále v Katowiciach o celkový prizepool v hodnote 250 000$. Medzi európskými tímami, môžeme nájsť aj československí tím eSuba, ktorý sa naposledy celkom presadil, no do finále sa nedostal. Možno sa im to podarí tentokrát.

No ale to nie je všetko, predstavíme si ako funguje eSport vo World of Tanks a ako sa tam dá dostať. 


Ako funguje eSport vo WoT?

World of Tanks pôvodne vôbec nebol zamýšľaný pre eSport, ale popularita hry a vývin turnajov ju posunul na kompetitívnu hru. Začalo sa to maličkými turnajmi vo formátoch 5v5 a 7v7, kde sa daný formát postupne menil z 7/42 na 7/54 či 7/68 poslednú sezónu. Najprv sa hrávalo na štandarných bitkách, ale vyzeralo to nezaujímavo a obe tímy sedeli na základniach a nič nerobili. Preto sa postupne vyvinul nový formát a to útok/obrana, kde jeden z tímov je nútený útočiť a hra bola zaujímavejšia a napínavejšia. Momentálne sa udiali ďalšie zmeny a to 7/70 čo znamená 7 tankov úrovne 10. Cez leto to pomaličky vyzeralo, že nový mód bude 15v15 ale momentálne sa od toho upustilo. Stratilo by to ducha eSportu ako takového, no možno by to nabralo na popularite. Uvidí sa ako skončí táto sezóna.

Terajšia sezóna, takisto ako predošlé je rozdelená na regióny a to EU, CIS, NA a APAC. Kde v každom regióne je 8 najlepších tímov a tí medzi sebou vpriebehu 2 mesiacov zápasia v 2 kolách, čo znamená že každý si zahrá s každým dvakrát a na konci najlepšie tímy si zahrajú finále vo svojom regióne. U nás to bude offline finále, ako býva zvykom už v Katowiciach a celkový prizepool je v hodnote 250 000$, čo nie je vôbec málo.

[WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017

Predpokladá sa, že po sezóne bude nasledovať ďalšia sezóna, ktorá po skončení bude mať takisto svoje regionálne finále. Možno uvidíme aj Challenge Rumble, ktorý sa minulý rok po skončení prvej sezóny odohrával v New Yorku a hrali proti sebe tímy z NA, EU a APAC regiónu a najlepšie 2 tímy sa stretli v Champions Rumble proti minuloročným víťazom Na'Vi a Tornado Rox, kde zvíťazilo Tornado Rox. Po skončení oboch sezón nasleduje veľkolepé grandfinále, kde sa stretne 8 najlepších tímov sveta a bojujú o celkového víťaza. Do roku 2016 sa grandfinále konalo vo Waršave no posledný rok to bolo priamo v centre Moskvy, kde sa víťazom stalo Tornado Rox, ktoré už malo jedno víťazstvo aj v roku 2015. V roku 2014 a 2016 bolo víťazom Na'Vi, ktorý bohužiaľ po poslednej sezóne rozpustili svoj tím.

[WoT] - WGL predĺžená sezóna 2017

Ako bude pokračovať liga sa dozvieme teda až po skončení sezóny, ktorú je možno nájsť na stránkach WG ligy. Po skončení sezóny, bude nasledovať už spomínané regionálne finále a hneď na to bude nasledovať medzinárodné finále v Moskve, na spôsob grandfinále a vyzerá to, že potom začne úplne nová sezóna začiatkom roka s formátom 15v15, ale to sú už iba dohady. Otázkou teda už iba ostáva ako sa je tam možné prepracovať.


Silver liga

Silver je akoby podliga z ktorej sa postupuje do Gold ligy, resp. do hlavnej WGL ligy, funguje rovnakým formátom a s rovnakými pravidlami. Do Silveru sa môže dostať "každý", stačí si vyjazdiť miesto v kvalifikácií, no nie je to také jednoduché ako to znie. Najprv je dôležité mať potrebné tanky úrovne 10, čo má pomerne veľa ľudí, no nie nováčik. V druhom rade si je potrebné nájsť tím, minimálne šiestich kamarátov, keďže formát funguje 7 na 7 hráčov, no 7 je pomerne málo, ideálne je 8 až 10. Keď sa splnia nasledujúce podmienky tak je teoreticky možné začať. Silver sa dá nájsť na stránkach ESL, kde je potrebné zaregistrovať seba a aj tím, prihlásiť sa do jednej z kvalifikácií a pripraviť sa na zápasy. Každý z členov musí mať stiahnutý, nakonfigurovaný a spustený ESL Wire, program od ESL na kontrolu módov a zápis výsledkov v reálnom čase. V Silveru je zakázané používať akékoľvek módy, takže na to si treba dať pozor. Ak je všetko splnené môže sa začať hrať.

Zápasy fungujú už spomínaným formátom 7v7 s módom útok/obrana, s ktorým sa nikde inde stretnúť nedá a je to formát výrazne na kompetitívne hry. Jeden tím bráni a druhý útočí. Obranca má 2 základne a ak sa mu podarí ustáť v priebehu 10 minút vyhráva, v opačnom prípade prehráva. Hrá sa prevažne na 2 víťazné kolá. Takto je potreba sa prebojovať cez pavúka na prvé pozície, z ktorých sa postúpi priamo do Silveru. V Silver lige každý z členov tímu obdrží špeciálny účet od WG, na ktorom sú všetky tanky, okrem špeciálnych tankov 10. úrovne. S týmto účtom je možné trénovať koľko je len potreba a hrať s ním ďalej už v lige. Každý týždeň od utorka do štrvtka sú zápasy a podľa úspechov sa tím umiestňuje. Na konci sezóny sa najlepší tím kvalifikuje priamo do Gold ligy a na pozíciach 2 až 5 si tímy zahrajú s poslednými tímami z Gold ligy o postup. 


Keďže sa už predĺžená sezóna začala, tak si najbližšie predstavíme tímy a už aj prvé výsledky z jednotlivých zápasov. Zápasy je možné sledovať na twitch kanále so živým komentovaním v dňoch piatok, sobota a nedeľa. Ak vás zaujíma aj kompetitívna stránka hry, tak to je práve pre vás. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama