Esport FC 24 Článek Dokonalé propojení her a fotbalu. Sparta vyhrála virtuální ligu, hráči si pohár převzali na Letné

Dokonalé propojení her a fotbalu. Sparta vyhrála virtuální ligu, hráči si pohár převzali na Letné

Nicolas Heller

Nicolas Heller

20. 3. 2024 09:00

Pražská Sparta má za sebou několik úspěchů především ve fotbale a spolu s rivalem ze Slavie letos svádí napínavý boj o čelo tabulky nejvyšší české fotbalové soutěže. Úspěšná je ale také mimo zelený pažit, respektive na jeho virtuální podobě.

Reklama

Uspět v české fotbalové lize znamená postoupit mezi ty nejlepší evropské týmy do evropských pohárů a bojovat zde nejen o slávu, ale také velmi zajímavé finanční odměny. A jinak tomu není ani v české nejvyšší virtuální fotbalové soutěži e:LIZE, která je s profesionální českou fotbalovou ligou úzce propojená. Letos z ní totiž historicky poprvé mohli hráči postoupit do virtuální obdoby Ligy mistrů.

Podobně jako nejvyšší fotbalovou ligu, tak i nejvyšší virtuální ligu, má v Česku na starosti Ligová fotbalová asociace. Ta sdružuje české profesionální fotbalové kluby, které se účasti obou těchto soutěží. V České republice a všude po světě už dnes totiž najdete nespočet fotbalových klubů, které platí svým virtuálním atletům, tedy hráčům na konzolích, aby je reprezentovali v nejprestižnějších národních i evropských ligách. Téměř všichni se zaměřují výhradně na titul EA FC, dříve známý jako FIFA.

V Česku se mezi pravidelně placené profesionály řadí zatím jen pár jedinců, desítky dalších však fotbalové kluby aktivně podporují, poskytují jim dresy, prostory na stadionech či konzole a další herní vybavení. To vše má jeden cíl. Vyhrát českou nejvyšší soutěž e:LIGU a postoupit mezi evropskou smetánku do eLigy mistrů.

Tento úspěch letos zaznamenali hráči pražské Sparty, kteří ve finálové sérii e:LIGY porazili Baník Ostrava poměrem 3-0. Sparta se v lize mezi nejlepší tři týmy zařadila ale úplně poprvé. Předchozí sezona patřila Zlínu a ročníky před tím ovládl Baník, Pardubice a plzeňské Viktoria. I přes to bude Sparta prvním českým týmem, který do eLigy mistrů podívá. Česká e:LIGA na ni totiž po čtyřech letech získala licenci poprvé. Dříve totiž byla virtuální odnož prestižní evropské soutěže uzavřená a pozvánku do ní dostávali pouze hráči na pokyn organizátora. Letos se v ní ale poprvé střetnou kluby z národních lig a to včetně anglické Premier League, kde se konzolové hraní těší velké popularitě. Domácí konzolisty tak čeká vytříbená společnost evropské herní smetánky.

Úspěch svých svěřenců na virtuálních stadionech řádně ocenilo také vedení pražské Sparty, které si konzolisty pozvalo přímo na stadion k příležitosti předání mistrovského poháru. Předání proběhlo v předzápasovém programu fotbalového duelu Sparta - Hradec Králové. Virtuální atleti si tak mohli užít aplaus a uznání fanoušků přímo na Letné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama