CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?
Gaming CS:GO Článek CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

Michael Douša

Michael Douša

21. 11. 2022 17:01

"Padá krypto, něco si přej!"

Reklama
"Padá krypto, něco si přej!" Věta, která v posledních dnech nemá úplně malý základ.

 Krach jedné z největších firem zaměřených na investování do kryptoměn, FTX, ukazuje, jak rizikovou činností je investování do čehokoliv. Ať už se jedná o zemní plyn, zlato nebo kryptoměny, pořád tu existuje velké riziko, že vaše úspory mohou dočista zmizet, aniž byste se nadáli. Trochu absurdním kontrapunktem však je investování do CS:GO skinů, které se paradoxně ukazuje jako relativně málo riziková aktivita. Jak je to možné?

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

Photo credits: Getty Images

Vtip bude v tom, že o tomhle způsobu investování ví mimo CS:GO bublinu jen málokdo - asi taky proto, že to vůbec jako platforma pro investování nikdy nebylo koncipováno. S neustále rostoucí hráčskou a fanouškovskou základnou roste i pozornost světa businessu, který investuje do esportu jako takového, což zase přináší nové a nové hráče. A noví hráči znamenají noví lidé, kterým jde prodávat skiny. A cena tak jde pomalu, ale jistě nahoru.

Když vyšly v roce 2014 při příležitosti Katowického Majoru první samolepky, každý je nadšeně kupoval za levno, plácal na každý možný skin a pak je třeba prodal, když se mu daný skin za pár desítek centů, přinejlepším euro, znelíbil. To se ale nyní se všemi informacemi, které člověk má, zdá jako hrozná hloupost. Ti, kteří v roce 2014 prodali Titan samolepku za 7 dolarů se nyní musí chytat za hlavu - nejlevnější člověk koupí za nejméně 3000 EUR, v přepočtu 75 tisíc korun českých. A tam to nekončí.

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

V nedávné době svět oběhla zpráva o sběrateli, který prodává StatTrak AK-47 / Case Hardened s nejlepším Minimal Wear opotřebením na světě, a to se čtyřmi Titan Holo samolepkami. Hledá kupce, který by se jej ujal za více než 400 tisíc dolarů, tedy přes 10 milionů korun. A nedivil bych se, kdyby se nějaký našel.

Ceny CS:GO skinů, a zvláště těch starších, konstantně rostou. Podívejme se třeba na vývoj ceny AK-47 / Fire Serpent Minimal Wear na Steam Community Marketu - jedné z nejhorších platforem, kde skiny prodávat, protože si Valve vezme vždycky 20 % z Vaší ceny. Cena konstantně roste:

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

Nemusí ale jít o tak legendární skiny, jako je Fire Serpent. Podívejme se třeba na agenta Number K z operace Broken Fang:

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

Jistě, není to takový růst jako u Fire Serpentu, ale pořád se cena za jediný rok zdvojnásobila.

Skiny ve hře jsou vzácné zboží. Nemůžete si ho jenom tak koupit nebo vyrobit, musí vám padnout ve hře, nebo z bedny. Za tu musíte zaplatit, abyste ji vůbec mohli otevřít. Tím se celý proces dost ztěžuje pro ty, kteří by chtěli investovat, vyhnat cenu nahoru, a pak rapidně zase prodat - v investování se tomu říká "rug pull". Jediný, kdo by něco podobného mohl podniknout, je samotné Valve, které si to ale na triko určitě vzít nechce.

CS:GO skiny: Lepší než Bitcoin?

Ačkoliv se tak doposud zdá investování do skinů jako parádní způsob přivýdělku zdarma, zase se nenechme ošálit. Hodnota skinů závisí na mnoha faktorech - množství hráčů ve hře, přízni světa právě skupině Valve a celkové ekonomické situaci. I přes silnou inflaci se ale skiny drží dost dobře, to se musí nechat. Pakliže ale chcete vložit do skinů všechny úspory babičky a dědečka na důchod, raději s rozvahou. Tím, že není trh se skiny typickou burzou, nenajdete tam ani žádný způsob ochrany proti náhlé ztrátě hodnoty a vězte, že vám tohle riziko ani nikdo nepojistí. Taktéž není úplně nejjednodušší směnit skiny za reálné peníze a je mnohdy třeba využít různých platforem či prostředníků. Investuje tak s rozmyslem!

Pokud ale máte nějaké perly, které se vám válí v inventáři a nepotřebujete je nutně prodat, raději s tím počkejte. Za pár let vám třeba koupí auto. Nebo jako v případě výše zmíněného AK-47 Case Hardened, třeba i dům nebo dva. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama