Hráč Cloud9 měl xenofobní narážky. Omluvu adresoval pouze fanouškům, nikoli své oběti
i Zdroj: Riot Games
Esport LoL Článek Hráč Cloud9 měl xenofobní narážky. Omluvu adresoval pouze fanouškům, nikoli své oběti

Hráč Cloud9 měl xenofobní narážky. Omluvu adresoval pouze fanouškům, nikoli své oběti

Dominika Hudcová

Dominika Hudcová

20. 9. 2023 11:45

Profesionální hráč League of legends a midlaner za tým Cloud9 byl v posledních dnech pod palbou za své nenávistné výroky. Už v minulosti se vůči profíkovi objevovala obvinění, že se jedná o toxického hráče. Během svého působení v Cloud9 se však do nedávna držel.

Reklama

Jang „EMENES“ Min-soo je korejským hráčem za severoamerický esportový tým Cloud9. I přes jeho dosavadní komplikovaný rok, kdy se mu ne vždy dařilo, získal možnost hrát jako hlavní midlaner. Fanoušci si hráče rychle oblíbili, i přes obvinění z jeho minulosti. Vše se zdálo v pořádku a EMENES si svou tvář udržel až do dne, kdy do týmu v solo queue dostal evropského streamera se jménem Spear Shot. Ten hraje převážně Pantheona, jak jeho jméno ve hře napovídá, a toho si také zvolil i ve hře s profíkem z Cloud9.

Ve hře se měl EMENES dopustit xenofobních urážek směřovaných vůči streamerovi, který snímek z chatu zveřejnil na svém profilu na platformě X (dříve Twitter).

Disgusting eu streamer,“ zaznělo ze strany profesionálního hráče. A v další zprávě streamera posílá „zpět do jeho země“. 

EMENES se ke svým výrokům později vyjádřil a pokusil se je obhájit. Streamera obvinil, že hru úmyslně kazil a nesnažil se vůbec vyhrát, zatímco on se o to snažil maximálně. Není podle něj fér, aby byl potrestán, zatímco Spear Shot za zahazování hry postih nedostane.

Ve svém rodném jazyce se však rozepsal více. Snažil se fanouškům ještě trochu přiblížit celou situaci. Následně se omluvil za své přehnané výroky, nikoli však streamerovi, ale pouze komunitě. Streamer si dle jeho slov omluvu nezasloužil, jelikož „záměrně porušoval pravidla kvůli zájmu svých diváků“. 

Reakce na toto prohlášení se různí. Někteří z komunity se zastávali streamera, protože prý hry záměrně nekazí, zatímco jiní souhlasili s profesionálem a Spear Shota označili za známého toxického hráče. 

Spear Shot na svou obranu publikoval neveřejné video na youtube, kde se ke hře vyjadřuje a komentuje svůj výkon. Odkaz sdílel na svém Twitteru.

S dosavadním vyjádřením EMENESE se však scéna nespokojila. Organizace Cloud9 na platformě X (dříve Twitter) pro League of legends odvětví publikovala strohé vyjádření, že záležitost řeší interně.

Po krátké odmlce napsal EMENES dnes ráno na svůj profil na X omluvu, kde už situaci nijak neobhajuje a omlouvá se tentokrát i streamerovi. Mnoho fanoušků se však bouří proti dle nich očividnému nátlaku organizace a stojí za původním výrokem profesionála a ztotožňují se s jeho názory na úmyslné kazení hodnocených her.

EMENES se zatím dál nevyjádřil, pouze „přijmá větší zodpovědnost za svá slova a činy a ukáže vyspělejší chování.“ Možná by se EMENES dočkal většího pochopení i ze strany organizace, kdyby jeho urážky nenesly xenofobní tón.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama