Je vaše hra populární? Engine Unity vám vezme peníze za každou instalaci.
i Zdroj: Moon Studios
Gaming Článek Je vaše hra populární? Engine Unity vám vezme peníze za každou instalaci.

Je vaše hra populární? Engine Unity vám vezme peníze za každou instalaci.

Adam Němec

Adam Němec

15. 9. 2023 17:50

Většina hráčů se v minulosti setkala s herním enginem Unity, ať už na načítací obrazovce nebo když sami zkoušeli vytvořit svou hru. Od roku 2005, kdy byl vydán, si vytvořil pevnou uživatelskou základnu převážně proto, že je jednoduchým vstupem do světa vývoje her, nyní si ale firma plánuje účtovat nové poplatky.

Reklama

Systém by se měl spustit na začátků příštího roku a funguje jde o jednoduchý princip, každá hra běžící na enginu Unity obsahuje Unity Runtime, který je konfigurován právě pro danou hru, ve chvíli, kdy se tento soubor nainstaluje, bude vývojáři naúčtován poplatek lišící se dle edice Unity, kterou si předplácí. 

Předplatné PlayStation Plus od září zdraží
i Zdroj: Freepik.com

Předplatné PlayStation Plus od září zdraží

Společnost Sony se rozhodla zvýšit ceny všech úrovní své předplatné služby.

30. 8. 2023 20:38

Samozřejmě, že to okamžitě nebude platit pro všechny hry, které vyjdou, je nutno nejdříve splnit kritéria, která se opět liší dle předplacené verze Unity. Jedná se specificky o dvě kritéria a to sice kolik peněž hra vydělala za posledních 12 měsíců a kolikrát ji lidé za celou její existenci stáhli. V článku od samotného Unity je dostupná tabulka s detaily.

Je vaše hra populární? Engine Unity vám vezme peníze za každou instalaci.

Jak se můžeme dočíst, uživatelé využívající Personal a Plus licencí zaplatí nejvíce. Pokud jejich hra vydělá 200 000 dolarů za posledních 12 měsíců a za celou dobu existence si ji stáhne 200 000 hráčů, tak si za každou novou instalaci Unity vezme 20 centů. S vyššími úrovněmi předplatného se požadovaný výdělek a počet instalací zvyšuje na jeden milion a poplatky klesají s vyšším počtem instalací, ani to ovšem mnoho vývojářů neuklidňuje.

Aby toho nebylo málo, tak se tento poplatek původně neměl vztahovat pouze na první stažení, ale na všechna stažení, která by ani nemusela být dokončena, stačilo by, aby se stáhl Unity Runtime, což znamená, že by vývojáře v budoucnu špatná rozhodnutí mohla místo negativních recenzí rovnou přivést na buben tak, že by hráči prostě opětovně odinstalovávali a znovu stahovali hru.

Ohlasům také příliš nepomohl fakt, že při vydání novinky Unity neoznámili výše zmíněná kritéria ani nevyjasnili všechny informace. Například se nevědělo, zda se bude poplatek vztahovat i na hry, které budou rozdávány v soutěžích nebo v balíčcích na stránkách jako je Humble Bundle.

Detaily musela na platformě X (dříve známý jako Twitter) vysvětlovat technologická specialistka Antonia Forsterová, která v několika příspěvcích objasnila všechny věci, které do té doby nebyly jasné

Od té doby Unity stihlo vydat všechna kritéria včetně toho, že se poplatky nebudou vztahovat na tituly ze soutěží, balíčků, předplatných a demoverzí, ale pouze na tituly, které si hráč zaplatí. I přesto se stále stovky vývojářů, mezi nimiž jsou například Greenheart Games stojící za Game Dev Tycoon nebo Innersloth, kteří vydali populární Among Us, k rozhodnutí staví negativně a doufají, že se Unity rozhodne krok vrátit zpět.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama