Kdy se mění čas v roce 2024
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Kdy se mění čas v roce 2024

Kdy se mění čas v roce 2024

Michal Komprda

Michal Komprda

21. 2. 2024 05:00

I v roce 2024 se v Evropě dvakrát posunou ručičky hodin. Ačkoliv se o zrušení střídání času již delší dobu hovoří, letos se tak ještě nestane. Kdy se mění čas v roce 2024?

Reklama

Pokud se ptáte, kdy se v roce 2024 mění čas, máme pro vás hned dvě odpovědi. Poprvé nastane změna času v březnu, podruhé se posunou ručičky na hodinách v říjnu.

Kdy se mění čas v roce 2024?

Čas se poprvé mění 31. března 2024 ve 2 hodiny ráno a posune se o hodinu vpřed na 3 hodiny. Přecházíme tak na letní čas. Následně 27. října 2024 se ve 3 hodiny ráno posune čas o hodinu vzad na 2 hodiny. Vracíme se tak zpět na zimní čas.

Proč se mění čas?

Zimní čas se svými kratšími dny a menším množstvím denního světla v běžných pracovních hodinách vedl k zavedení letního času. V Česku se tak děje od roku 1979, kdy byl na území tehdejšího Československa poprvé zaveden.

V roce 2001 Evropská unie sjednotila střídání času v celé Evropě. Od té doby se všechny členské státy EU řídí stejným harmonogramem. Letní čas začíná poslední neděli v březnu ve 2 hodiny ráno, kdy se ručičky hodin posunou o hodinu vpřed na 3 hodiny. Zimní čas se vrací poslední neděli v říjnu ve 3 hodiny ráno, kdy se ručičky zase posunou o hodinu zpět na 2 hodiny.

Důvody pro střídání času

  • Lepší využití denního světla: Letní čas umožňuje delší denní světlo v odpoledních hodinách, což vede k úspoře energie na osvětlení a podpoře venkovních aktivit.
  • Zlepšení fungování trhu: Sjednocený čas v EU usnadňuje obchodování a koordinaci mezi členskými státy.
  • Úspora energie: Původní myšlenka úspory energie se ukázala jako mýtus. Současní energetici potvrzují, že vliv změny času na spotřebu elektřiny je minimální.
  • Vliv na psychiku a biologický rytmus: Letní čas má pozitivní dopad na psychiku a podporuje trávení volného času venku. Samotný posun ručiček ale představuje zátěž pro organismus. Statistiky ukazují nárůst dopravních nehod v období po změně času.

Diskuse o zrušení letního času

V posledních letech se diskutuje o zrušení střídání času. Argumenty pro zrušení zahrnují zmíněné negativní dopady na zdraví a spánek i zanedbatelný efekt na úsporu energie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama