Pozdní večer, herní máj...
Partnerský obsah Článek Pozdní večer, herní máj...

Pozdní večer, herní máj...

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

16. 5. 2018 15:36

Květnové bomby, od kterých vás ani pěkné počasí neodtrhne.

Reklama

...večerní máj, pařby čas. Návrat Dark Souls, mrazivá příběhovka Detroit: Become Human nebo akční zombie survival State of Decay 2 jsou více než dostatečné důvody, proč se před alergiemi a spáleninami od prvního sluníčka skrýt do pohodlí domova.

Total War: Thrones of Brittania

I malý ostrov může pojmout velké bitvy

Za 18 let precizní produkce historických strategií TW ságy jsme bojovali za Římany, Japonce, středověké i Napoleonské Evropany... a v rámci fantasy ústřelu i za všemožně slizká nebo rohatá stvoření Warhammer univerza. Většinou se jednalo o taktické rubání a intriky mocností na obrovských plochách naší krvežíznivé planety. TW: ToB nás zavede na o poznání menší plochu ve výrazně kratším časovém úseku, přesněji řečeno do oblasti dnešní Británie v druhé polovině devátého století. V tomto časoprostoru se hluboce středověkým způsobem potýkali Angličané, Galové, Skotové a Vikingové. A právě na tyto národy se můžete těšit. Každý má jiné cíle, výhody i slabiny - a proto budete za každý z nich hrát trochu jinou hru. Pamatujte, že o bitvě může být rozhodnuto, ještě než začne - čistě na základě vašeho odhadu složení protivníkovy armády, volby vhodného terénu nebo přípravy překvapivého manévru. Při každém tahu je nutné myslet dopředu. Čerstvé jednotky jsou totiž o poznání slabší, než jednotky plně vycvičené a zkušené, a proto jejich ztráty opravdu bolí a se svými muži není radno nakládat jako s materiálem do mlýnku na maso. Zároveň je třeba brát v potaz i politiku - navazovat spojenectví, manželské sňatky, opatrovat si věrohodné guvernéry, kteří budou dohlížet na vaše rostoucí území. Umělá inteligence všech vládců je přitom založená na historických pramenech, takže pokud chcete být schopni předvídat jejich chování, chopte se učebnice historie - abyste ji během hraní mohli vlastní rukou přepsat.

Vyšlo: 3.5.

PlatformyPC


Pillars of Eternity 2: Deadfire

Dračák na piku

Rasa. Classa. Probojovat se se svojí družinou od dobrodružství chtivého vandráka s klackem na poloboha ve zlatém brnění. U Dungeons and Dragons v papírové podobě to začalo, u nespočetného množství (MMO)RPG to pokračuje. A jak srdce každého role-playera doufá, neskončí to nikdy. PoE2:D navazuje na žánrovou řežbu s krystalickou atmosférou původních fantasy RPGček - s mnohými upgrady. Mezi ně patří možnost si vybrat multiclass - a spojit tak výhody (i slabiny) dvou různých zaměření - a prostoru pro komba se skýtá hodně. Co třeba Chanter a Ranger, který vyšle tankovat svého kouzly posíleného moba, aby mohl sám nerušeně střílet šípy? Nebo absolutní hrubá síla v podání Barbariana a Fightera? Samotný soubojový systém se také dočkal nejedné vychytávky (zajímá nás třeba koncept proražení brnění), ale obecně lze říct, že nebude jednoduchý. Pomůže vám v něm možnost vytváření A.I. skriptu - řetězce akcí různých postav vaší družiny. Například, healerovi předepíšete plně přesunout svoji léčivou pozornost na kohokoliv, kdo klesne pod 25% zdraví nebo fighterovi přednastavíte kombo tří různých útoků tak, aby byly co nejefektivnější. Lze si tedy vytvořit řadu scénářů pro všechny možné situace. Příjemnou novinkou jsou také lodě, fungující jako mobilní základní stanoviště i prostředek cesty mezi kontinenty, během kterých se můžete raubířsky dostat do námořních potyček. Celkově vzato - komplexní, chytlavá hra, která má potenciál stát se nejlepším RPG tohoto roku.

Vyšlo: 8.5.

PlatformyPC


State of Decay 2

Ententýky, dva špalíky, nezměňte se na zombíky

Pokud nejste typ člověka, který odmalička sní o tom, že se jednoho dne stane zombie svačinou, máme pro vás otázku. Jak postavíte svůj krásný nový domov ve světe plném chodících mrtvol? Jaký prostor dáte pěstování potravin, jaký zbraním a jaký dalším lidem? Každý hráč ví, že se zombíky je legrace - kdo by neměl rád adrenalin spouštějící, pohybující se balíčky masa, které můžete bez špetky černého svědomí poslat z onoho světa pěkně zpátky do hlíny a cvičit tak své ostrostřelecké schopnosti? V SoD 2 nejste nabušenec vyslaný do infikované oblasti, jak tomu v mnoha survival hrách bývá, ale jeden z mála přeživších lidí, kteří chtějí v zamořeném světě vést alespoň trochu důstojný život. Pouhá muška, rychlost reakcí a schopnost šetřit municí vám tedy nevystačí. Singleplayer i "drop in, drop off" online multiplayer vyžadují dlouhodobé plánování a množství Sofiiných voleb. Rozhodnete-li se ponořit do tohoto světa, můžeme vám zaručit jediné - bude to bolet.

Vychází: 22.5.

PlatformyXONE


Tennis World Tour

Na počátku byl Pong. Pak si lidé vzali do rukou rakety

Ať už vám jde o elegantní podání, o smeče ostřejší než návštěva záchoda den po konzumaci poctivého vindaloo nebo o přívětivý střih dresů - TWT přináší vše, co k tenisu patří. Více než 30 nejslavnějších světových mistrů rakety a kariérní mód s realistickým žebříčkem soutěží, které musíte projít, abyste dosáhli na špičku. Když mluvíme o realističnosti, je dobré podotknout, že vašeho hráče unaví jak každý zápas, tak dlouhá cesta do jiné země, takže je třeba si celou sezónu naplánovat tak, abyste splnili potřebné požadavky a zachovali si u toho psychické i fyzické zdraví. Kromě geografické polohy musíte při plánování turnajů zohlednit také jestli se vám lépe daří uvnitř, venku, na antuce nebo na trávě. Suma sumárum bude o vašem úspěchu rozhodovat krom hbitosti na hřišti i strategické přemýšlení

Vychází: 22.5.

PlatformyPC / PS4 / XONE / SWITCH


Detroit: Become Human

Ten pocit, když si uvědomíte, že jste robot

Bladerunner. Black Mirror. Westworld. Téma lidských práv umělé inteligence je čím dál populárnější. Saúdská Arábie s velkou slávou udělila občanství robotce Sofii (která má tím pádem více práv, než normální ženy). Kara takové štěstí nemá. Jako všichni roboti v této nedefinované budoucnosti slouží jako otrok - do chvíle, než se při restartování jejího systému stane chyba a ona nabyde vědomí a svobodné vůle. Tvůrci Heavy Rain předkládají stovky možných příběhů, které můžete prožít. A to nejen v "kůži" Kary, ale i v kůži robotího policisty a nebo protisystémového rebela. Od opuštění vašeho násilnického majitele a záchrany jeho dcery (Zemře on? Zemřou oba? Přežijí všichni?), přes hledání si místa ve společnosti až po boj za práva robotů (budete diplomatický pacifista, nebo povedete vzpouru strojů jako vystřiženou z Terminátora?), v každé minutě máte před sebou nové rozhodnutí, které může mít v průběhu hry nečekané následky. A navíc je krásně filmově zpracované. Zabijete všechny hlavní postavy? Game over neexistuje, příběh jde dál. Filosofický přesah, noir atmosféra a množství nominací na prestižní ceny - pokud máte v oblibě sci-fi, tento kousek vám nesmí ujít.

Vychází: 25.5.

PlatformyPS4


Dark Souls: Remastered

Jedna z nejobtížnějších výzev herní historie ve 4K

Fenomén. Zlom v herní historii. Noční můra. Životní úspěch. Jsou mezi námi tací, kterým se už jen při zaslechnutí sousloví Dark Souls zrychluje tep a studeně potí záda. Každý hráč, který se tomuto kusu odvážil postavit, v něm našel svého Balroga (rozumějme ohnivého rohatce, který se škádlil s Gandalfem). Pokud za cenu absolutního vypětí fyzických i mentálních sil dosáhl vítězství, bylo to to nejsladší vítězství, které kdy při hraní zažil - a které ho nadosmrti změnilo a posunulo. Nekompromisně přesný soubojový systém, děsivě zpracovaní bossové a atmosféra o hustotě rychloschnoucího betonu se vrací v rozlišení 4K při 60 fps.

Vychází: 25.5.

PlatformyPS4 / XONE / SWITCH

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama