Rozhovor s majitelem Herní-kupony.cz. V gamingu podniká přes 15 let. Jak vidí trh s poukazy dnes?
Zajímavosti Článek Rozhovor s majitelem Herní-kupony.cz. V gamingu podniká přes 15 let. Jak vidí trh s poukazy dnes?

Rozhovor s majitelem Herní-kupony.cz. V gamingu podniká přes 15 let. Jak vidí trh s poukazy dnes?

Jarmil Černý

Jarmil Černý

4. 1. 2022 18:43

Radek Zunt podniká ve videoherním průmyslu už od střední školy.

Reklama

Radek Zunt podniká ve videoherním průmyslu už od střední školy. Projekt, který měl původně fungovat hlavně jako studentský přivýdělek, se postupem času rozrostl v největší specializovaný obchod s předplacenými poukazy na našem trhu. Jak se Herním kuponům momentálně daří a jak moc ovlivňuje koronavirová pandemie herní trh?

Ahoj, Radku. V herním průmyslu podnikáš už od střední. Jak to člověka v tomhle věku vlastně napadne? Měl jsi promyšlený plán nebo šlo o spontánní nápad, který se nečekaně dobře rozjel?
Ještě než Herní kupony spatřily světlo světa, jsem provozoval herní komunitní weby a jedny z největších českých Counter Strike serverů. Provoz jsem platil především z internetové reklamy, později jsem přidal prodej Counter Strike licencí. Vše vycházelo především z mého zápalu pro hraní her a programování. A samozřejmě to pro mě byla také skvělá forma studentského přivýdělku. Časem jsem ale začal vidět větší a větší potenciál v populárních herních platformách a v tehdy neskutečně známých prohlížečových hrách. To mě inspirovalo založit zde něco zcela nového, co jsem zahlédl pouze v zahraničí, konkrétně v západní Evropě nebo Americe. Tam byly již před patnácti lety k dostání poukazy na Xbox, PlayStation, Aion, WoWko nebo iTunes. A to byl přesně směr, kterým jsem se tehdy vydal.
Herní-kupony.cz fungují už skoro dvanáct let a na herním trhu jde o zavedenou značku. Přesto, jak bys tuhle službu popsal někomu, kdo o ní slyší poprvé?
Nabízíme kupony do známých herních platforem jako jsou Steam, PlayStation a Xbox nebo přímo do her vydavatelů jako Riot nebo Blizzard. Případně máme v nabídce univerzální paysafecard poukaz, který lze zadat do většiny současných her. Většinu produktů prodáváme online na našem e-shopu. Poslední dobou se také čím dál více zaměřujeme na streamovací platformy typu Netflix, VOYO nebo Twitch.
Blíží se Vánoce a prodej kuponů určitě začíná pořádně nabírat na obrátkách. Kupují lidé herní poukazy hlavně jako dárky a nebo si je pořizují i jen tak sami pro sebe?
Během celého roku převažuje nákup pro sebe, před Vánoci je však obrovský nárůst nákupů jako dárků. Po Štědrém dnu se ale zase všechno rychle vrací do původního stavu. Naši zákazníci, kteří obdrží k Vánocům hotovost, samozřejmě často spěchají směnit reálné peníze za ty virtuální, aby si mohli koupit novou hru nebo nějaké vylepšení. 
Spousta hráčů platí za všechno jednoduše kartou. Proč ale někdo volí alternativní způsoby platby?
Většina hráčů zcela bez pochyby využívá platby kartou přímo ve hrách a aplikacích. Pokud je člověk takto spokojen a k ničemu jinému platby nepoužívá, bude mu to stačit. Nicméně pokud chce například někdo koupit jinému hráči dárek, naše kupony jsou přesně to pravé. Další skupinou jsou hráči, kteří nechtějí nebo nemohou zadat svou platební kartu na internetu. Většina her a platforem je zahraničních. U nás mají lidé větší důvěru třeba i proto, že pokud nastane jakýkoliv problém, mohou se obrátit na česky hovořící podporu, což jim zahraniční služby většinou nenabídnou, nebo jejich reakce trvá nepřiměřeně dlouhou dobu. Proto mnoho hráčů raději zadá svou platební kartu u nás, než přímo v platformě. Neposlední skupinou jsou rodičové, kteří též nechtějí svým dětem kartu propůjčovat a raději jim dobíjí kredit přes naše kupony. A pokud chce hráč platit jinak než kartou, u nás má hned několik možností.  
Po dvou letech tvrdých restrikcí konečně mohl proběhnout jeden z největších herních veletrhů FOR GAMES v Praze a MČR v Brně, kde mají Herní kupony tradičně stánek. Jak bys srovnal letošní veletrhy s těmi „předkoronavirovými?“
Co se týče FOR GAMES, popravdě jsme byli zprvu tak trochu nešťastní, když jsme viděli, že prostor letošního veletrhu byl možná i čtvrtinový. Přišlo i daleko méně lidí. Na druhou stranu jsme mohli být mnohem blíže našim zákazníkům, měli jsme na ně čas a jak nebylo dostatek jiné zábavy, byl náš stánek s virtuální realitou jeden z nejnavštěvovanějších. Bylo fajn mít zase na chvíli možnost potkat se s našimi zákazníky fyzicky, ne jen za počítačem. To samé pak bylo nedávné MČR.

Rozhovor s majitelem Herní-kupony.cz. V gamingu podniká přes 15 let. Jak vidí trh s poukazy dnes?

Foto: stánek Herních kuponů na MČR 2021

Pandemie byla pro gaming a celý herní trh zároveň velkou příležitostí a firmy toho bezpochyby dosyta využily. Jak to ale u vás vypadá v současné době?
Naše tržby byly popravdě rekordní během obou vln pandemie. A z tohoto pohledu stále těžíme z období lockdownů, kdy nebylo moc co jiného dělat a hry byly jedna z mála dostupných zábav.
Myslíš, že jde o trvalé změny nebo jen o krátkodobý výkyv a všechno se zase brzy vrátí do zajetých kolejí?
Herní trh byl akcelerován a z dlouhodobého pohledu mu to určitě prospělo. Na druhou stranu ho stejně jaké jiné oblasti postihlo mnoho problémů. Vydávání nových her se neustále posouvalo, zavíraly se kamenné prodejny a podobně. Hry jako médium ale dostaly jedinečnou možnost ukázat, že nejde jen o druhořadou zábavu, ale o samostatnou sociální platformu, která má obrovské možnosti k dalšímu rozvoji.
Na českém a slovenském trhu patří Herní kupony k největším prodejcům dárkových  kuponů. Na vašich stránkách uvádíte, že jste dokonce vůbec největší. Není to příliš silné tvrzení? Jsou tu přece daleko větší internetoví  konkurenti v oblasti prodeje her.
Samozřejmě celkovou velikostí jsou Alza, CZC, JRC a další větší, než jsme my. Naší předností je však specializace. Z těch, co se zaměřují řekněme jen na digitální prodej her nebo online prodej kuponů do online zábavy obecně, jsme největší. Důvodem je právě náš fokus na tento specifický trh. Na českém a slovenském online trhu není takový konkurent, který by měl tolik partnerů, tak kvalitní technologické zázemí a obrat, jako mají právě Herní kupony.
Je trh na poli herních kuponů a online zábavy dost velký na to, aby se tak specializovaný projekt jako jsou Herní kupony dlouhodobě uživil?
Jak jsem řekl výše, jsme alternativa, ale v segmentu, který je raketově rostoucí. A nejde jen o hraní her, ale o online zábavu obecně. Zvláštní kapitolou jsou pak takzvané video-on-demand služby (video na vyžádání, pozn. red.), které také zažívají raketový růst, který ještě více podpořila koronavirová pandemie.
To máš určitě pravdu. Streamovací služby jako je Netflix, Twitch, HBO GO zažívají doslova zlaté časy. Budou se tomuto trendu chtít Herní kupony nějak přizpůsobit?
Je to rozhodně trend, který jsme uchopili již před první vlnou pandemie, když jsme se stali jedním z prvních prodejních partnerů Netflixu v České republice. Tím jsme si ověřili sílu tohoto segmentu a pokračovali v expanzi. Naším nejnovějším kuponem je právě VOYO od TV Nova, který je velice populární a jehož sláva teprve vyjde na světlo světa spolu s prémiovým obsahem, který je ze strany TV Nova plánován.
Myslíš si, že si Češi zvykli za online služby platit? Začínají se u nás placené videoplatformy rozjíždět podobně jako v zahraničí a není to jen dočasný trend?
Upřímně si myslím, že i když si u nás lidé na předplacené online služby dlouho nemohli zvyknout, brzy nebudou mít moc na výběr. Pirátské servery postupně ztrácí na významu, zatímco oficiální platformy neustále posilují. Nedá se tedy očekávat, že by se tento směr v příštích letech nějak výrazně změnil, spíše naopak. A až bude všech těch video platforem moc, vzniknou jejich agregátoři a tam také bude určitý “subscription” model.
Velmi dobře si vedou i další segmenty online zábavy. Jak vidíš jejich budoucnost řekněme v dalších pěti letech?
Vzhledem k neustálému trendu aplikovat platební modely předplatných ve všech online oborech, se můžeme těšit na velice zajímavé časy. Zákazníky předplatné sice něco bude stát, na druhou stranu jim přináší i celou řadu výhod a výrazně jim usnadní život. Pro nás to určitě bude období plné nových partnerství a rozšiřování portfolia našich služeb nad rámec herních produktů.

Rozhovor s majitelem Herní-kupony.cz. V gamingu podniká přes 15 let. Jak vidí trh s poukazy dnes?

Foto: Herní kupony na dobití Steam peněženky a paysafecard

Zaměříte se více i na offline prodej? Na kolika fyzických místech je aktuálně možné vaše kupony koupit? 
Kromě Herních kuponů jsme nově rozjeli i projekt Givery - dárkové poukazy, které se zaměřují i na další segmenty online zábavy jako jsou zážitky, móda, elektronika a podobně. Naše kupony lze momentálně koupit na více než 1000 místech po celé České republice a pracujeme na dalším rozšíření. V rámci tohoto projektu postupně dostáváme naše kupony i do fyzických sítí jako jsou trafiky, elektra nebo supermarkety. Jedná se však o běh na dlouhou trať, protože jde o naprosto nový produkt, takže vlastně celý trh učíme těmto produktů. Naštěstí máme dostatek inspirace ze zahraničí, kde jsou tyto produkty běžným sortimentem.
Jak se vám momentálně daří po ekonomické stránce? Můžeš prozradit výsledky za minulý rok a jak se vyvíjí ten letošní?
Musím říci, že daří. Brzy budeme mít za sebou nejúspěšnější rok historie. Minulý rok byly naše prodeje přes 100 milionů Kč, letos se budeme pohybovat okolo 250 milionů.
A když bys byl ještě konkrétnější? Jaký je třeba počet vašich zákazníků nebo celkový počet prodaných poukazů?
Uvidíme, jak se vydaří náš nejsilnější měsíc prosinec, nicméně usilujeme o milion všech prodaných poukazů za tento rok, tedy jak těch online, tak i fyzicky prodaných. A těch měřitelných online zákazníků letos máme v řádech vyšších desítek tisíců.
Herní kupony působí od začátku také na Slovensku. Jak moc je pro vás slovenský trh důležitý?
To je pravda, avšak slovenskému trhu jsme se zatím věnovali jen okrajově. Až letos jsme vytvořili slovenský web na své vlastní doméně. Jeho obsah postupně překládáme do slovenštiny a také rozšiřujeme nabídku slovenských kuponů. To byl ostatně i důvod, proč jsme se Slovensku nevěnovali více. Dříve nebyl dostatek zajímavých produktů, respektive jsme neměli od vydavatelů povolení na Slovensku prodávat. To se pomalu začíná měnit, a proto jsme se rozhodli o toto rozšíření. Slovenský trh proto teď vnímáme jako trh s velkým potenciálem. Na druhou stranu je pro nás tato expanze velice náročná, technicky i personálně. Proto postupujeme malými, ale jistými krůčky. Přeci jen pro nás vždy bude prioritnější český trh.
Máš nějakou obecnou vizi, kde bys značku Herní-kupony.cz v budoucnu rád viděl, ale zatím na to nebyl čas nebo prostor? 
Samozřejmě máme i dlouhodobější plány, ale ty zde nemohu ze strategických důvodů zmiňovat. :) Nicméně naší dlouhodobou vizí je být první značkou, která se zákazníkům vybaví, když si budou chtít koupit kupony pro sebe nebo pro někoho blízkého. Zároveň chceme být bezpečným a spolehlivým místem pro nákupy členství a virtuálních měn, aby se na nás mohli zákazníci vždy spolehnout. 
A jaké jsou plány pro tu nejbližší budoucnost?
Rozhodně zvládnout Vánoce. V našem případě se nejedná jen o čas před svátky, ale také během nich a po nich. Všude je to samý výprodej a doslova blázinec. Tak nám držte palce.
Zdá se, že toho máš na práci opravdu hodně a jen tak si neodpočineš. Máš teď nějakou hru, která tě zaručeně hodí do pohody, když potřebuješ vypnout?
Je pravda, že s časem bojuji poměrně často. Plánů je více a více, takže je někdy těžké přepnout zpátky do “normálu”. Když mám ale chvíli, rád si zahraju třeba Far Cry 6. S mojí intenzitou hraní mi šestka vydrží minimálně do léta. Ještě jsem nestihl ani dohrát Far Cry 5 a už vyšla šestka. O dalších hrách, které jsem si koupil a ještě je nestihl dohrát, se radši ani nebudu zmiňovat.
Tak přejeme, ať co nejdřív doženeš všechny herní resty a ať se Herním kuponům dál daří! Díky za rozhovor! 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama