[WoT] QA české komunity
Gaming WoT Článek [WoT] QA české komunity

[WoT] QA české komunity

Thundarr

Thundarr

19. 12. 2017 19:54

Občas se naskytne možnost kouknout pod pokličku WoT, pojďme se kouknout na některé zajímavosti.

Reklama

Wargaming uspořádal Q & A s Kayi4ekem a Milošem Jeřábkem, ředitelem rozvoje pro českou komunitu. Veškeré informace byly převzaty z Wargaming EU Streamu. Je to přeloženo do angličtiny a zpět do češtiny. Proto se obávám, že se v překladu mohou oběvit chyby. Miloš Jeřábek potvrdil, že změny na linii Object 263 prozatím nebudou.

Proč manipulujete s RNG a MM každého hráče? Mám horší RNG, když jsem blízko k třetímu znaku na děle?.

Opravdu nemáme možnost zasahovat do základních herních mechanik, i když hráči jsou obvykle jiného názoru.

Máte plány přidat do hry další Československé tanky ?

Ne, v současné době neexistují plány na nové linie v tomto národě.

A co například nový prémiový tank osmé úrovně pro CS strom?

Jsme si vědomi, že tento národ nemá tier VIII prémiový tank, máme již nějaké nápady a návrhy, ale zatím není nic rozhodnuto.

A co "víceúrovňové" tanky, jako má verze na konzolích? 

V tomto žádné plány nemáme. Byly zde nějaké nápady, ale právě teď nad tím neuvažujeme.

Existují plány pro další "sci-fi" prémiové tanky, jako je Defender?

Především Patriot nebo Liberte jsou taky tanky se sci-fi maskováním, ale pochází z historických poznatků. Rozhodně chceme pokračovat v mechanizaci úprav. Jak jistě víte všichni, ve společném testu je nový systém přizpůsobení, který bude zaveden s novou aktualizací. Jeho největším problémem bylo, že hodně lidí chtělo mít růžové tanky, ale také hodně lidí chtělo jen historické nátěry a barvy.

Proto bude k dispozici možnost "Nastavení", která vám umožní zobrazit pouze historické skiny. Nicméně to nebude fungovat pro tanky jako je Patriot nebo Liberte, pouze pro ručně přizpůsobené tanky v garáži. Navzdory tomu existuje možnost, že v budoucnu budete moci zakazovat i tyto skiny, ale teď nemůžeme nic slíbit.

To je jen začátek. V závislosti na tom, jak dobře budou tyto změny přijaty komunitou, bychom mohli pokračovat s přizpůsobením 3D modelů. To však také závisí na čase a zdrojích, které budeme mít, protože bychom museli znovu připravit všechny modely fyzických tanků a to by znamenalo stovky hodin práce.

Budete něco dělat s tanky Type 4, Type 5 a jejich děly?

Je extrémně obtížné vyvažovat takové tanky. Přestože mnoho hráčů říká, že "nové slabé stránky" nejsou ve skutečnosti slabé stránky, lze potvrdit, že jsou slabými místy. Jako vždy, musíme počkat, dokud nezískáme dostatek dat, jak se změnila hratelnost od zavedení jejich slabých míst. Mnoho hráčů vidí tyto dva tanky jako problém, ale musíte se ptát, kolik z nich opravdu vidíte na bojišti. 

Jak to vypadá s weak spoty a novou metou?

Každý tank má svá slabá místa, dokonce i ty typy, které mají přední nápravu (boční a zadní, nízká manévrovatelnost a rychlost). Pokud vidíte typ před vámi, nesnažte se s ním bojovat, jděte na jeho boky a zadní stranu. Skvělý příklad toho je režim Halloween. Leviathan a těžký Type 5 jsou ve skutečnosti docela podobní. Slyšíte jeho dělo přes půl mapy, a víte, že máte dost času se schovat.

Víme, že ne všechny mapy umožňují efektivní manévrovatelnost, ale v takových situacích musíte být trpěliví a čekat na svou příležitost. Stejně jako nový Badger. Ten tank je velmi situační a pomalý, pokud ho vidíte, nesmíte se zastavit před jeho dělem, musíte ho objet. Vždy existuje způsob, jak se s těmito tanky účinně bojovat,  pamatujte si, že nemůžete vyhrát všechny bitvy, které hrajete.

Víme, že některé tanky nebyly dobře navrženy, otevřeně to přiznáváme, že například Chrysler K nebyl úspěšný. Obvykle nedochází k odstraňování slabých míst tanku, to není způsob, jakým chceme jít.

Co můžete říct o všech otvorech na kulomety, které byly odstraněny jako slabé místa, když se vozy změní na HD?

Pokud se na to podíváte z historického hlediska, je pravda, že zasáhnutí kulometu nebo řidičského poklopu s HE municí mohlo způsobit obrovské škody. Každý tank, který přichází do hry, je výsledkem práce mnoha historiků, takže je na aktuálních HD modelech určitě něco pravdivého.

Budete řešit "starší" standardní tanky? (například Tiger II, T-34-2, T32, atd.)

Rozhodně. Už jsme skoro dokončili rebalanci úrovní 10, 9 a 8, protože jsme chtěli začít od vrcholu, a víme, že v současné době úrovně 7 a 6 mají mnoho problémů, ale řešíme tyto problémy. Nicméně, nemohu říct, kdy to bude hotovo. Je těžké dělat cokoli s nejnižšími úrovněmi, neboť jsou obvykle jen krabice s dělem, ale tanky na tieru 5-7 mají rozhodně hodně velký potenciál.

Nemohl byste jen zvýšit množství životů na nižších tierech? Tímto způsobem budou bitvy celkově delší a hráči by nebyli tak frustrovaní, aby zemřeli po druhém výstřelu, který obdrželi.

Tato otázka je velmi zajímavá, protože to samozřejmě nic nevyřeší. Ve skutečnosti, naopak, by to mohlo být možná ještě frustrující. Na vysokých tierech jsou tanky velmi vzácně na jedno použití (s výjimkou kousků jako Death Star a tak dále), obvykle trvá nějaký čas zničit tank. Myslíme si, že zvýšení celkového objemu HP by poškodilo hru více, než by jí pomohlo.

Co budete dělat s Obj 907?

Je obtížné pracovat se změnami na tomto tanku. Ze serveru nemáme zatím dostatek dat, tento tank hraje to jen málo hráčů. A také, jelikož jde o odměnový tank, nemyslíme, že by bylo od nás hezké upravovat tank, který hráči získali jako odměnu za své úsilí a dovednosti.

E 50 M a Leopard?

Myslíme si, že 50M je velmi dobrý tank, byl upraven už dávno. Kvůli svému slušnému pancíři a přesnosti děla netušíme, proč by měl být upraven.

Leopard je velmi silný, dobrý sniper z 2. nebo 3. linie. Jste-li první, kdo se objeví na bojišti, nebudete žít dlouho, ale se svou průbojností, přesností a maskováním to je skvělý all-rounder a mohl by být příliš OP, kdybychom jej upravili.

Proč je Type 64 k dispozici jak v prémiovém obchodě, tak i v technologickém stromu, když nelze koupit tanky jako Blackdog nebo 57GF?

Odpověď je snadná. Type 64 je normální lehký tank na tieru 6, zatímco Blackdog nebo 57GF byly prodávány pouze během zvláštních příležitostí, jako je Grand Finals. Tanky, které jsou příliš silné,  a byly odstraněny, nebudou znovu v prodeji.

Dojde k dalšímu vyvážení SPG? Navrhuji, omezit je pouze 1 na bitvu nebo odstranit hloupé mechaniky omračování.

V současné době si nestěžuje na artilerie tolik lidí jako v minulosti. Vždy budou někteří, kteří budou nenávidět artilerie, bez ohledu na to, co s nimi uděláme, a budou chtít, aby byly vymazány, ale je tu také podobný počet těch, kteří hrají SPG a užívají si je. Většina hráčské základny hraje hru a nestará se o SPG. Řekl bych, že toto je problém bez řešení, neustále hledáme nové možnosti a budeme v tom pokračovat. Největším problém s omezením počtu na bitvu je to, že už nebudou žádné bitvy bez artilerií a to je něco, co nechceme. Nemyslíme si, že v současné době je velká otázka, ale budeme i nadále sledovat situaci a provádět testy na naší straně.

Plánujete upravit stunovací mechaniky?

Momentálně ne. V režimu Halloweenu jste mohli vidět, kam Leviathanova omráčení směřovala, ale nemyslíme, že by tato mechanika pomohla artileriím. Byla přidána pouze proto, že Leviathan mohl vypálit 5 ran jednou za 10 sekund. V dohledné budoucnosti neplánujeme měnit mechaniku omračování.

Plánujete nějaké návody/tutoriály, jak se vyhnout zásahům od artilerií?

V současné době pracujeme na táboře botů a trochu jsme vylepšili tutoriál (myslím, že jen velmi málo z vás to zkusilo), ale neustále pracujeme na zlepšování zaškolování nových hráčů.

Bude vybalancována prémiová munice?

Jen ze zvědavosti jsme se podívali na statistiku a celkové procento standardních průniků munice a prémiových průbojných, rozdíly jsou minimální. Což znamená, že téměř stejné procento výstřelů se odrazí bez ohledu na to, zda máte ve svém děle standardní nebo prémiovou munici . V budoucnu je velmi pravděpodobné, že se munice změní, ale nevíme, jak a upřímně si nemyslíme, že je to právě největší problém ve hře. Samozřejmě se liší taky dle tanku, na který střílíte, a ve vlastním tanku, ale podle statistik obvykle nezáleží na tom, jestli střílíte standardní nebo prémiovou munici.

Mnozí hráči chtějí, aby prémiová munice byla k dispozici pouze za zlato a současně si stěžujete, že hra je příliš p2w, a to je trochu rozporuplné. Statistiky také ukázaly, že na RU serveru je stříleno mnohem více s prémiovou municí a nejsou na to žádné stížnosti.

Jsou zde plány, že by se snížila cena prémiové munice?

Určitě ne, to nemá smysl. Co se stane, je, že každý si nabije pouze prémiovou munici a standardní munice bude zbytečná. V budoucnu by mohly existovat nějaké změny, ale to je vše, co teď mohu říci.

Jaká jsou důvody úpravy na linii Foch a FV215b 183?

Pokud jde o Foche, bylo extrémně obtížné vyvážit tento tank, a tak jsme se rozhodli, že bude snazší vytvořit zcela nový tank a současně umožní hráčům ponechat si starý Foch 155.

Pokud jde o Deathstar, je to velmi jasné. Pokud se podíváte do té linky, uvidíte, že tier 10 nemá nic společného s ostatními tanky v této linii.

Proč má ve hře RNG takový vliv?

Myslíme si, že bez RNG nebude hra vůbec zábavná. Není to lineární (např. Čím je RNG vyšší, tím větší zábava), nefunguje to tak, ale pokud by RNG vůbec neexistovalo, nebyla by to zábava.

Mnoho bitev končí za 3 minuty s výsledkem mezi 15-0 a 15-3, uděláte s tím něco?

V současné době se o to díváme, protože je pravda, že počet turbobitev se zvýšil o 5% v 9.18. Trochu jsme se toho báli, ale proto, že hráči nebyli zvyklí na nový MM. V současné době je průměrný čas bitvy podobný době před 9.18, což je mezi 4-5 minutami. Díváme se na to, jestli je možné dělat bitvy delší, ale dosud nemáme žádné řešení. 

Co s tanky s preferovaným MM?

Víme, že to je jeden z největších problémů v současném MM. Uvědomujeme si, že úrovně 8 jsou velmi problematické, zatímco na úrovni 9 MM pracuje téměř bezchybně. Chtěli bychom dosáhnout současné úrovně 9. MM u všech úrovní. Nyní se nebudeme dotýkat preferenčních tanků, ale chtěli bychom se k němu vrátit i v příštím roce. Kromě problémů na úrovni 8 a některých drobných problémů na úrovni 6 můžeme říci, že MM je lepší než před 9.18 a hodně hráčů je s tím spokojeno.

Proč nepředstavíte +/-1 MM?

Hodnota +/- 2 mm dává mnohem více variací. Jsi jednu bitvu nahoře, pak jsi na dně. Když máte pouze 3 tanky vyšší úrovně, nemají tak velký vliv na výsledek bitvy a můžete se s nimi vypořádat. Je to mnohem lepší než mít 14 horních tierů a 1 spodní.

 

Plánujete přidat systém map, který by hráčům umožnil vybrat, na kterých mapách budou hrát?

V žádném případě, MM by ztratil rozmanitost.

A co XVM?

Někteří naši lidi chtějí, aby XVM byl zcela vymazán (ukazují statistiky po bitvě, ale ne během nich), jiní si myslí, že to není tak špatné. Chtěli bychom porovnat tuto situaci s SPG. Jsou hráči, kteří milují XVM a kteří by byli neuvěřitelně frustrovaní, kdybychom je smazali, ostatním by to vadilo. A myslíme si, že to není řešení, žádná odpověď není ta pravá. Neustále přemýšlíme o tom, zda bychom měli něco udělat se statistikami hráčů v bitvě, nebo ne, ale v současné době neexistují žádné plány.

Přijdou velké bitvy ne nižší tiery? Popřípadě jiné režimy?

Velmi zajímavý event se objeví během Vánoc. Musíme si ale uvědomit, že jak hodnocené tak velké bitvy jsou v betatestu (stejně jako celá hra), takže stát se může cokoli.

Pokud mám opravdu štěstí a mám neuvěřitelnou hru, obdržím 1-5 dluhopisů. Při tomto tempu budu mít dostatek dluhopisů na vylepšení vybavení za 2 nebo 3 roky.

Dluhopisy jsou určeny pouze pro špičkové hráče a top tiery. Nechceme, aby to byla jen další záležitost, jiný kredit, proto získáváte větší množství pouze při hraní nejvyšších tierů.

Týmové bitvy?

Ano umírají. Nebyly pro většinu hráčů zajímavé.

V režimu Halloween byli boti (Leviathan a jeho spojenci byli AI). Vidíte v tom variantu PvE pro hru?

AI je velkým krokem vpřed a přináší zcela nový svět možností. WoT Console udělaly skvělou práci s War Stories (OT - Miloš hrál všechny a opravdu si je užíval). Přemýšlíme o implementaci režimu PvE do PC verze World of Tanks, ale nic není zatím rozhodnuto.

Polysleli jste na World of Tanks pro Mac OS systémy?

Práce na této verzi hry provádí externí tým. Bohužel je základna Mac příliš malá a není prioritou. (OT - Milos má také Macbook a ví, že to není dokonalé, ale teď se nedá nic dělat)

Bude vytvořen EU 3 server?

Prozatím ne, 1 a 2 jsou dostatečné a fungují skvěle.

V jakém programovacím jazyku je WoT napsáno?

 

Hra je částečně vyvinutá v jazyce C ++, servery používají Python a uživatelské rozhraní je vyvíjeno v Action Script 3 (OT - Milos: Konečně otázka na mne.) Action Script 3 je mrtvý jazyk již 10 let, to víme, ale stále používáme tento jazyk pro uživatelské rozhraní)

Co pochod národů?

EU a RU ho měli, odměny byly totožné. V NA se rozhodli udělat maraton, protože naposledy v EU a SNS maraton měli, NA ne. Odměny se lišily, protože maratón nemá nic společného s pochodem národů. Pochod národů byla soutěž založená na dovednostech. Záleží na každé sekci, jaké události budou mít na svých serverech, tady v Minsku rozhodujeme o událostech pro server EU, o které musíte požádat na velitelství v Paříži.

Defender??

Defender zůstane ve stavu jakém je.

Bude se ještě prodávat?

Zatím o tom nemáme žádné informace, takže bez komentáře.

Budete prodávat tanky jako jsou IS-5 nebo Chieftain/T95?

Odměnové tanky z klanových bitev se prodávat nebudou. Nicméně máme možnost vidět tanky, které jdou do prodeje jen 2 měsíce dopředu.

Co tanky, které se kdysi prodávaly a nyní již nikoli?

Některé tanky, jsou odstraněny na vždy, jiné se prodávají jen při zvláštních příležitostech. Pokud budeme na svých pozicích Type 59 se nevrátí do obchodu.

Proč WG odstraňuje boostovací pozic na mapách? (vyšplháte někam, kde byste se normálně nedostali)

Protože to chtějí hráči. S počátku jsme to jako problém neviděli, nicméně argumentace hráčů byla silnější.

Co se stane s T-10?

To bude překvapení, momentálně to nevíme ani my. Nabízí se zdě několik možností.

Máte v plánu přidat do garáže skryté vlastnosti tanků? Odpor terénu a podobně.

Důvodem, proč nejsou ve hře, je, že i teď, jsou pro nového hráče, všechny viditelné statistiky peklo. Nemůžeme mít ve hře 50-60 statistik, aby nikdo neví, proč jsou. Všechny tyto statistiky jsou k dispozici, můžete se na ně podívat na externích webových stránkách, nemají tajně manipulovat s žádným tankem, protože neexistují žádné skryté vlastnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama