Tvůrce Soulsborne série plánuje svoji pozici pomalu přenechávat jiným, zastává se i Dark Souls 2
i Zdroj: FromSoftware
Gaming Elden Ring Článek Tvůrce Soulsborne série plánuje svoji pozici pomalu přenechávat jiným, zastává se i Dark Souls 2

Tvůrce Soulsborne série plánuje svoji pozici pomalu přenechávat jiným, zastává se i Dark Souls 2

Václav Brixí

Václav Brixí

27. 2. 2024 14:00

V nedávném rozhovoru pro IGN se Hidetaka Miyazaki rozpovídal nejen o Elden Ringu. Mluví také o svých plánech přenechat svou pozici jiným a brání druhý díl Dark Souls.

Reklama

K příležitosti vydání traileru k chystanému DLC pro hru roku 2022 se duchovní otec celé série rozpovídal pro server IGN. Odpověděl na řadu otázek týkajících se příběhu a zasazení připravovaného Shadow of the Erdtree, ale rovněž nastínil jeho plány do budoucna. Ve své odpovědi totiž naznačil, že výhledově plánuje odstoupit z role supervizora, která mu moc nevyhovuje. A předat otěže novým zkušeným režisérům, aby měli nad projekty kompletní kontrolu.

Myslím, že je velmi pravděpodobné, že se v budoucnu dočkáme nových režisérů. A myslím, že pokud se tak stane, rád bych se vzdálil této dozorčí role a dal jim plné vedení a plnou kontrolu nad těmito projekty. […] Myslím, že je to opravdu nejlepší a nejjednodušší způsob, jak se mohou v tomto odvětví a s těmito projekty vyvíjet.

Nutno podotknout, že se pravděpodobně nejedná o nijak blízkou budoucnost. Miyazakimu je necelých 50 let a na první pohled nevypadá, že by nějak výrazně ztrácel energii a zápal pro vytváření prvotřídních herních titulů. Tato slova směřovala spíše směrem k případným novým titulům ze série, na kterých se Hidetaka nebude podílet přímo v roli hlavního režiséra. Naposledy tomu tak bylo právě v případě Dark Souls 2, kterou měla na starost dvojice tvůrců Tomohiro Shibuya a Yui Tanimura. Miyazaki zde byl pouze jako osoba dohlížející na hladký průběh vývoje, ačkoliv měl v té době pravděpodobně dostatek práce s titulem Bloodborne pro PS4.

Právě druhý díl série Dark Souls byl i pro absenci Miyazakiho vize často diskutovaným a kontroverzním tématem. Mnozí fanoušci jej dodnes označují, jako nejhorší díl série. Miyazaki to však vidí jinak a připisuje Dark Souls 2 spoustu hodnot. Dokonce tvrdí, že bez tohoto dílu by se série nevyvíjela tak, jako tomu bylo doposud. A že dokonce samotný Elden Ring by bez tohoto titulu vypadal značně jinak.

Co se týče Dark Souls 2, osobně si myslím, že to pro nás byl opravdu skvělý projekt, bez něhož bychom neměli spoustu spojení a nápadů, které posunuly dál celou sérii.[…] opravdu nelze říct, jak a zda vůbec by série pokračovala bez Dark Souls 2.

V rozhovoru se rovněž zmiňuje o tom, že ze všech her v sérii je Dark Souls 2 Elden Ringu nejpodobnější a její přístup k otevřenému světu byl velkou inspirací. Pro Miyazakiho to byl rovněž indikátor toho, že nemusí mít nad vším kontrolu a může důvěřovat dalším kreativně nadaným zaměstnancům, které FromSoftware má. Sám ostatně říká, že jeho dohled nad celým projektem byl malou a zbytečnou chybičkou, které lituje.

Na závěr byl ještě dotázán, zdali se chystají pokračování i dalších populárních značek ze série. Konkrétně padla řeč na oblíbený Bloodborne. To bohužel pro hráče musel Miyazaki  odmítnout se slovy, že FromSoftware jednoduše nevlastní tuto značku a logicky se k ní nemůže vyjadřovat. Přiznal však, že na Bloodborne má krásné vzpomínky a považuje jej za skvělý projekt. Bohužel je ale vázán mlčenlivostí.

Vypadá to tedy, že studio FromSoftware je ve formě a má před sebou řadu dobrých let, během kterých hráčům naservíruje další AAA tituly. Teď když studio nebude muset využívat svého vizionáře pro každý titul se možná hráči dočkají i pestřejší palety titulů. Ostatně loňský Armored Core VI: Fires of Rubicon se ukázal být jednoznačným úspěchem, a to jak na poli komerčním, tak u kritiky. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama